Trst in Slovenci 11. 10. 2018

V četrtek, 11. oktobra se je “SLOVENIANA” podala na izlet v Trst. Objavljamo kratko fotoreportažo iz tega zanimivega obiska, ki je potekal na način vodenega ogleda mesta Trst in njegovih znamenitosti. Tega dne je bilo vreme v Trstu in okolišu optimalno, lep-sončen, ne prevroč oktobrski dan. Srečo smo imeli tudi z vodičem, ki je bil mlajši, bister, veder, duhovit in razgledan fant/moški, Slovenec s slovenskega Krasa. Izleta se je udeležilo več 10 senior-jev, slovenskih domoljubov: vsi smo bili malo utrujeni a zelo zadovoljni zaradi svoje udeležbe na lepem in zelo poučnem izletu.

Najprej smo si ogledali sodobno, nenavadno betonsko Marijino cerkev na Vejni, ki so jo zgradili v 1950 letih Italijani, ki so se morali umakniti s prej z njimi poseljene Istre obale, torej iz političnih razlogov. Zato tej cerkvi ljudsko pravijo “protikomunistična Marijina cerkev”.

V samem Trstu, smo si ogledali grad, staro cerkev Sv. Justa in palače na glavnem mestnem trgu ter del Trsta, ki je bil v 18. stol. zgrajen po odredbah dobre modre vladarke Marije Terezije. Več o zgodovini Trsta bomo pri “SLOVENIANI” napisali na e-portalu in v naslednjih številkah.

Še o sedanjem položaju Slovencev v Trstu: naš sijajni vodič nam je iz prve roke povedal, da je sedanje stanje kar v redu, z dvojezičnimi tablami na tržaškem ni težav, vsi tržaški Slovenci pa so narodnostno zelo zavedni, pozitivni in aktivni v ohranjanju svojega slovenstva.

L. R. Janez Kepic-Kern, odg. ur. in lastnik edicij SLOVENIANA

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Call Now Button