SEDANJE STANJE GLEDE PUSTOVANJA IN OSTALIH KOREKTNO DRUŽABNIH PRIREDITEV TER DRUŠTEV, PODJETIJ ITD, KI KOREKTNO DRUŽABNE PRIREDITVE ORGANIZIRAJO

Pri “SLOVENIANI” pripravljamo program in ustanovitvene akte za VSESLOVENSKO DRUŠTVO ZA KOREKTNO DRUŽABNOST “DVOJINA-SLOVENIANA”. O tem bomo sproti poročali na tem portalu.

Že primer prireditev pod skupnim imenovalcem PUSTOVANJE 2019, nam pokaže da tudi dogajanje pri obeležitvi tega zelo priljubljenega in starega slovenskega običaja, ni čisto tako, kot bi lahko bilo.

Najbolj stabilne pustne prireditve so znana:

  1. Vseslovenska velika pustovanja na Ptuju in v Cerknici ter več manjših v lokalnih okoljih, npr: Cerkno, itd
  2. Novejša mestna pustovanja s sprevodi v večjih mestih, so se ponekod razvila npr. v Ljubljani (lahko se je močno razvilo, ker ga opira organizator MOL): sobotni pustni sprevod z vabljenimi pustnimi skupinami iz Slovenije in tujine ter z družinskimi in otroškimi maskami.
  3. Tradicionalna pustovanja in pustni sprevodi v nekaterih manjših krajih še živijo, ponekod so pa zamrla, ker ni formalnega organizatorja.
  4. Pustne prireditve v lokalih v organizaciji raznih podjetij in društev. Hiter vpogled tovrstnih pustovanj pokaže da ta pustovanja niso res živo in lepo obiskana in da same prireditve niso optimalno organizirane. Posebno pustnih plesov v maskah za odrasle praktično v Sloveniji – niti ni.

Npr. jaz, Janez Kepic-Kern sem bil ena redkih odraslih pustnih mask, ki je v pustnem času hodila po Ljubljani. V predlogi imate nekaj slik, kako sem kot plešoči dobri čarovnik, na pustno soboto in torek, hodil po Ljubljani. Več o tem bomo pri “SLOVENIANI” še pisali v okviru programa ustanavljajočega se društva “DVOJINA-SLOVENIANA” pa bomo pripravili tudi pustovanja in plese za odrasle maske.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Call Now Button