MATERINSKI DAN – ponedeljek, 25. 3. 2019

VSe prikazane slike so citatni preposnetki, dobro poznanih avtorjev.

V R. Sloveniji poteka uvajanje t.i. MATERINSKEGA DNEVA, kot novega praznika v naši državi in prebivalstvom, nami – Slovenci. Nadomestil naj bi prejšnji komunistično forsirani in vpeljani praznik 8. marec – Dan žena, ki zaradi dolgoletnega politično forsiranega praznovanja – seveda še živi. Seveda pa ne gre za identična praznika, saj je smisel uvajanja praznika t.i. Materinski dan, seveda predvsem izpostavitev in poudarjanje ter izkazovanje priznanja ženskam, kot materam, kot nosilkam družin. Pri “SLOVENIANI” bomo spremljali kako se bo ta novi dobrodošli praznik uveljavil med prebivalstvo. Kot kulturniški portal in revija opozarjamo na pretekle načine javnega poudarjanja velikega pomena žensk v družbi: znane so razne boginje v vseh civilizacijah (grška, egipčanska, itd). Z uveljavitvijo krščanstva se je v Evropi razvilo predvsem čaščenje RKC Marije, ki se je še posebej uveljavilo in priljubilo nam Slovencem: v Sloveniji obstoji cela vrsta cerkva, romarskih poti in tudi praznikov posvečenih RKC Mariji.

Iz slik v naslovu je razviden izoblikovan odnos do vprašanja materinstva že v stari židovski, Salomonovi dobi, v času krščanstva in v času visokega fevdalizma, ko je priznano dobra vladarica Marija Terezija z osebnim zgledom poudarjala velik pomen družine s tem, da je sama imela kar 16 otrok.

Ker je v sodobni Evropi po 2. sv. vojni nizka rodnost postala realen problem, so zaznale pomembnost “materinstva” tudi razna družbena gibanja in celo politične stranke: Civilna iniciativa “Za otroke gre”, itd. V okviru RKC cerkve je zavzemanje za rojstvo in življenje kot tako, tako in tako konstanta, v zadnjem času pa so problem materinstva, rojstev, otrok, družine zaznale celo pokomunistične stranke, npr: ravno te dni celo predsednik naše R. Slovenije – B. Pahor izvaja, politično akcijo zvezi z otroki, rodnostjo, materinstvom in podobno.

Več o tem bomo tekoče poročali v nadaljevanju,

Janez Kepic-Kern, odgovorni urednik in lastnik edicij “SLOVENIANA”

Dobrote slovenskih žensk/mater, ki so v veliki večini tudi zelo dobre gospodinje.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Call Now Button